inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

Tavernes, Benifairó i Simat de la Valldigna deixaran en mans dels veïns celebrar ‘bous al carrer’ en 2016

Els municipis, amb alcaldes de Compromís i EUPV, mantindran les festes enguany però ja han anunciat que convocaran consultes populars vinculants per a l’any próxim.

J.C. / Foto: Francisco Teodoro 13/07/2015

 
Vaquetes en les festes majors de Tavernes de la Valldigna en 2014. / Foto: Francisco Teodoro.

Les festes dels ‘bous al carrer’, que es multipliquen pels pobles valencians, comencen a estar en tela de judici. D’una banda hi ha el risc associat que suposen: en els darrers 15 anys han mort al territori valencià 49 persones, tres d’elles este mateix estiu a Castelló i a Pedreguer. Però a més, després dels darrers pactes municipals, han accedit al poder local, provincial i autonòmic partits d’esquerres que, o bé són antitaurins o bé són contraris a subvencionar amb diners públics uns festejos on es poden donar casos de maltractament per als animals.

La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, ja va declarar que la millor manera d’evitar accidents en els ‘bous al carrer’ és “no posar-se davant un bou”, i va ratificar que el Consell no destinarà fons públics per a estos actes. També està en l’aire la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial per a la festa, contemplada dins de la Llei de Senyes d’Identitat del Poble Valencià que va aprovar en solitari el PP en Les Corts fa tres mesos.

Ara bé, un fet inqüestionable és que més de la meitat dels municipis valencians celebren ‘bous al carrer’, alguns amb més arrelament que altres. La nova postura de la Generalitat és tornar a exigir als municipis un “certificat” per a acreditar eixa tradició com a requisit per a autoritzar-los, tal i com es feia abans del canvi de reglament que va propiciar este mateix 2015 el conseller Santamaría. En qualsevol cas, PSPV-PSOE i Compromís no estan per l’expansió de la festa, com sembla apostava el PP, sinó tot el contrari, per limitar el nombre d’estos espectacles.

A la Safor, els Governs de Tavernes, Simat i Benifairó de la Valldigna, amb alcaldes de Compromís i EUPV, mantindran enguany els bous, però ja han anunciat consultes populars en 2016 per a deixar la decisió en mans dels veïns. A Oliva, els espectacles taurins que se celebraven tradicionalment per Sant Vicent es van recuperar l’any 2012.

L’associació El Becerret els programa en una plaça portàtil i és la que corre amb totes les despeses. L’alcalde, David González, recorda que la llicència d’activitat correspon a la Generalitat, i que l’Ajuntament sols presta el lloc, però, així i tot, afirma que «vetlarem amb la Policia Local perquè no hi haja maltractament, i perquè tinguen un caràcter merament lúdic».

El sector taurí i la Federació de Bous al Carrer ja han anunciat que es querellaran contra els Ajuntaments que prohibisquen els ‘bous’. A Dénia han pesat més els arguments a favor del turisme i sí s’han celebrat els tradicionals ‘bous a la mar’, malgrat el canvi de govern.

D’altra banda, saforguia.com preguntava la setmana passada en l’enquesta d’internet si els Ajuntaments de la Safor-Valldigna haurien de prohibir els bous al carrer. El 78% va votar que sí i el 22 % restant va considerar que no.

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar