inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

‘La fiesta terminó’

Ho cantava Paloma San Basilio allà per 1985 i serà la banda sonora dels pròxims anys a Gandia. Passades les eleccions de maig i la constitució del nou ajuntament, i amb independència de qui porta ara la vara de mando, toca arromangar-se per a salvar una Administració local amb més de 330 milions d'euros de deute, i complir amb els compromisos adquirits amb les persones, el Ministeri, i els bancs. El nou Govern local intentarà que l'austeritat no esdevinga en austericidi, però no serà fàcil. Al setembre, després dels calors de l'estiu, un nou Pla d'Ajust posarà negre sobre blanc què s'ha de fer.

Josep Camacho. / Fotos: Àlex Oltra. 02/07/2015

 
Junta general d’IPG el dia 19 que va nomenar als nous membres del consell d’administració. / Foto: Àlex Oltra.

Madrid, dimarts 23 de juny, seu del Ministeri d’Hisenda. D’una banda el secretari d’Estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta; la secretària general del Ministeri, Rosana Navarro; i el subdirector general d’Estudis i Finançament d’Administracions Locals, Gabriel Hurtado. De l’altra una expedició gandiana formada per la nova alcaldessa, Diana Morant; la sòcia del Govern, Lorena Milvaques; l’interventor i el cap de Servici de Control Pressupostari. Assumpte: exposar els números rojos de l’Ajuntament, i demanar ajuda per a tornar els préstecs als bancs a un ritme anual que no ofegue el pressupost municipal. Morant assegura als emissaris del ministre Montoro que, esta vegada sí, Gandia complirà, que ara va de bo. Resposta de Beteta: “Ni subiendo todo lo subible, ni recortando todo lo recortable, Gandia es viable”.

La reunió a Madrid ja estava concertada pel Govern local anterior, del PP, que havia amagat a l’opinió pública, almenys fins a que no passaren les eleccions del 24 de maig, que el Ministeri havia rebutjat el pla per a refinançar 133,5 milions d’euros de deute a bancs. Eixa proposta, a 20 anys i amb un interés de l’1%, l’havia aprovada el PP amb majoria absoluta al ple del passat 2 d’abril, Dijous Sant, amb l’informe en contra de l’interventor.

La delegació pixavina va anar a Madrid a negociar el deute bancari amb tren AVE i en classe turista, continuant amb la tònica dels “gestos” que ha encetat el nou Govern, com per exemple subhastar el cotxe oficial de l’alcaldessa (un Volvo S-80 que ja gastava Orengo) i suprimir la plaça corresponent del xòfer, retallar 16.000 euros en la despesa de la Nit de Sant Joan, o finiquitar la patrulla de la Policia Local a cavall en la platja.

Segons Milvaques i Morant, en la reunió amb Beteta no es va parlar de temes polítics, sinó tècnics, i hi va haver, segons les dos mandatàries, “bona sintonia” i ganes de solucionar el desgavell del deute. Al dia següent, dimecres 24, les dos van comparéixer en roda de premsa. No portaven, precissament, bones notícies. L’alcaldessa va assegurar que des de l’anterior legislatura el Ministeri era “perfecte sabedor” de la delicada situació econòmica i financera de Gandia. “No els vam haver d’explicar-los res ni posar-los en antecedents”, va afirmar. Les dos parts van coincidir en el diagnòstic, és a dir, que Gandia té més de 330 milions d’euros, lògicament no tots generats únicament en els darrers quatre anys.

  
A l'esquerra, Lorena Milvaques i Diana Morant. A la dreta, Arturo Torró i Guillermo Barber.

Segons les dades exposades pel Govern local, el panorama és desolador. El pressupost de 2014 es va tancar amb un dèficit de 31,4 milions d’euros, al que se sumen 13,2 milions de factures no comptabilitzades que van quedar fora del mateix. El deute a proveïdors, sense comptar l’empresa pública IPG (el nou Govern encara està analitzant-ne la documentació), és de 54 milions d’euros; dels quals 30.700.000 són de factures reconegudes i pendents de pagament, i 24 milions de factures pendents.

A més, l’import del deute amb els bancs és de 247.600.000, dels quals 191.700.000 són de crèdits de l’empresa IPG i 55.900.000 de l’Ajuntament. A més, el termini mitjà de pagament a proveïdors de l’Ajuntament de Gandia és de 320 dies. “Este fet és encara més greu si tenim en compte que a Torró li van posar dos vegades el comptador a zero amb dos plans de pagament a proveïdors”, va recordar Morant.

Així doncs, i després de rebutjar el Ministeri tres Plans d’Ajust a Gandia, l’Ajuntament redactarà a partir de setembre un nou document, amb l’ajuda tècnica del Ministeri, en el qual, com ja han advertit Morant i Milvaques, els ciutadans “s’hauran d’ajustar el cinturó” , mai millor dit. No serà una pujada generalitzada i exclusiva d’impostos, però sí altres conceptes com les taxes i preus públics estan en el punt de mira.

Altres mesures vindran pel costat de les retallades (segons va matisar el Govern en despeses supèrflues, festes, determinades subvencions a associacions i en general tot allò que han criticat com a “saraos del PP”. A més, es demanarà ajuda a la Generalitat i a la Diputació, ara també governades per les esquerres, perquè assumisquen les seues competències a la ciutat amb la fi d’evitar duplicitats, com l’atenció a la dependència o polítiques d’ocupació. Amb tot això, Morant espera generar uns fluxes de caixa que permeta alçar l’espasa de Dàmocles. Contingències segur que hi haurà: IPG és un pou sense fons i arribaran més embargaments i sentències judicials en contra.

D’altra banda, el ministre Montoro aprovarà en breu un decret específic per a ciutats especialment endeutades com Gandia, al qual es podran acollir una dotzena d’Administracions. Morant es va lamentar per la “motxilla tan gran” que haurà de suportar el nou Govern. Milvaques va criticar la “irresponsabilitat del Govern del PP” perquè “per la seua falta de trellat ara ho pagarà molta gent que no s’ho mereix” i va afegir que cal actuar “sense populismes” perquè els comptes estan “en una economia de guerra”.

Isqueren d’immediat a contestar Arturo Torró i l’anterior responsable d’Hisenda, Guillermo Barber. Este últim va vaticinar que “el Govern progressista i d’esquerres farà pagar als ciutadans de Gandia la seua incapacitat, pujant els impostos, reduint totes les subvencions i anul·lant el Pla d’Ocupació que garantia el Govern local del PP amb 2,5 milions d’euros anuals”. Torró va apuntar que “l’únic que esperem és que siguen capaç de tirar endavant una situació creada pels socialistes durant 28 anys, en els quals van disposar de crèdits bancaris i d’ingressos extraordinaris, a diferència dels nostres quatre anys”.

Capítol a banda mereix l’anterior gestió d’IPG, una caixa de sorpreses que pràcticament cada dia està deixant titulars en saforguia.com. En 2011 tenia 8 treballadors en plantilla, i a 13 de juny de 2015 n’eren 88, dels quals 33 són fixos, inclosos alguns càrrecs polítics que haurien d’haver acabat la seua funció amb la nova investidura.

A tots ells se’ls haurà d’indemnitzar per a tancar una empresa que està en fallida tècnica, segons l’interventor. Els comptes estan embargats, té un deute de 200.000 euros amb la Seguretat Social, contractava personal de confiança del PP a través d’empreses externes, i han aparegut 16 pagarés per 661.000 euros firmats per Torró abans de deixar de ser alcalde a empreses afins al PP així com a la promotora del projecte del parc aquàtic fora de la comptabilitat.

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar