inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

Més Gandia, la unió de l’esquerra perquè el PP no torne a governar

És la notícia política de l'any a la ciutat de Gandia: Compromís, EUPV i ERPV aniran junts a les properes eleccions municipals del 24 de maig sota la plataforma Més Gandia, una candidatura unitària que també incorpora independents procedents de moviments socials. L’encapçalarà Lorena Milvaques, de Compromís. El 'número 3' està reservat al coordinador local d'EUPV, Nahuel González, i en setena posició apareix el secretari d'Esquerra, Vicent Terol. Amb este pacte, els tres partits veuen majors perspectives electorals.

Josep Camacho 19/02/2015

 
Lorena Milvaques, al centre, amb part de la llista de Més Gandia, el dia 6 a l’assemblea del Teatre del Raval. / Foto: Rafa Ferrer.

L’acord definitiu va ser ratificat el passat divendres, 6 de febrer, a la quarta assemblea de Més Gandia celebrada al Teatre del Raval, per 84 vots a favor, 6 abstencions i només 1 vot en contra. Més Gandia serà una coalició en què els partits “deixaran de banda algunes diferències ideològiques” per formar un bloc a l’esquerra del PSOE.

L’objectiu és que no es perden vots per tal de governar la ciutat i no permetre que el PP, amb l’alcalde, Arturo Torró, al capdavant, revalide la majoria. Per ara, l’assemblea només ha donat a conéixer els 12 primers llocs dels 25 que conformaran la llista unitària. Prèviament a la votació van intervindre en l’assemblea membres de les tres formacions polítiques, els quals van al·ludir a la “generositat” demostrada pels quadres d’estos partits per fer possible un acord que es vé gestant des de fa mesos i que naix, segons van dir, “davant la situació d’emergència social en què viu la ciutat”. Les direccions dels respectius partits, a València, que al principi eren poc favorables a este tipus de pacte preelectoral, estigueren informades de les gestions.

En estos darrers quatre anys tant militants com dirigents dels tres partits polítics que ara formen Més Gandia han coincidit al carrer en les nombres manifestacions contra les retallades, o a favor del medi ambient i pels drets laborals motivades moltes d’elles per la crisi. Esta coincidència va propiciar que estes forces d’esquerra començaren discretament contactes perquè quallara un pacte que mai ha fructificat en la ciutat de Gandia, almenys amb unes característiques tan ambicioses. Protestes com la del 19 de juliol de 2014 pel dret a decidir entre monarquia o república, o la del 23 d’agost a la platja contra els projectes urbanitzadors del PP de Gandia en paratges naturals com l’Auir, la marjal i el Racó de Tomba animaren a la unitat d’acció.

És així com es va formar una assemblea oberta, que va començar les primeres reunions al novembre, per a aprovar un codi ètic i un programa de mínims. Els impulsors d’este foro de participació foren el músic Eduard Banyuls, la historiadora Isabel Canet i el docent Pere Garcia. També van incorporar a persones procedents de moviments socials com ara el 15-M o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

 
Moment de la votació en l’assemblea. / Foto: J.C.

Les reaccions de la resta dels partits han sigut dispars. El secretari general local del PP, Víctor Soler, va assenyalar que “per fi” els populars tenen “un rival polític clar”, donat que, segons va vaticinar, “el PSPV traurà el pitjor resultat de la seua història”. Els populars han arribat a dir que l’alcaldia es triarà “entre Arturo Torró o Lorena Milvaques”, mentre que acusen a Més Gandia d’estar “al marge de la societat gandiana i ancorats en el radicalisme”.

Per a la candidata socialista, Diana Morant, és una bona notícia perquè “es perdran menys vots per a fer fora a Torró de l’alcaldia”. Morant es va congratular que “partits minoritaris d’esquerres s’hagen integrat en torn a la candidatura de Compromís”, i no tanca la porta a un possible pacte de govern, capitalitzat, això sí, per la seua formació.

El secretari de Podem Gandia, Àngel Martín, no amaga l’afinitat ideològica amb esta coalició, però l’assemblea del partit va decidir, divendres passat, presentar-se com a agrupació d’electors, una fórmula amb la qual necessitaran almenys 1.500 firmes de gandians inscrits en el cens electoral. El portaveu d’Els Verds, Joan Francesc Peris, no entra a valorar Més Gandia, perquè el seu partit vol oferir una alternativa al marge.

PRIMERS LLOCS DE LA CANDIDATURA

1.- Lorena Milvaques (Compromís)
2.- Laura Morant (Compromís)
3.- Nahuel González (Esquerra Unida)
4.- Alícia Izquierdo (Compromís)
5.- Xavier Ródenas (Assemblea Més Gandia)
6.- Toni Sánchez (Esquerra Unida)
7.- Vicent Terol (Esquerra Republicana PV)
8.- Àlex Ruiz (Compromís)
9.- Irene Perales (Esquerra Unida)
10.- Isabel Canet (Assemblea Més Gandia)
11.- Mari Àngels Durà (Compromís)
12.- Eduard Banyuls (Assemblea Més Gandia)

ENQUESTA ELECTORAL DE LA UNIVERSITAT VS. SONDEIG ENCOMANAT PEL PP

Les pròximes eleccions municipals estaran molt renyides, no sols per la persistència de la crisi econòmica, sinó per l’aparició de formacions polítiques emergents i la irrupció de Podem, que tot i que no es presenta com a tal ha contribuït a trencar amb el bipartidisme. Fins ara hi ha pocs sondejos electorals publicats. El primer va ser un estudi de la Universitat de València, coordinat per l’investigador José Manuel Pavía segons el qual el PP pedria la majoria absoluta, donant 9 regidors al PP (32,4% dels vots); altres 9 al PSPV-PSOE (30,2%) i 4 a Compromís (14,2% de les paperetes), d’entre els 25 regidors de la Corporació.

 
Arturo Torró i Víctor Soler.

D’altra banda, el passat dia 11 de febrer, el president local del PP i alcalde, Arturo Torró, i el secretari general, Víctor Soler, presentaren un altra enquesta encomanada pel PP a la consultora Ceres, amb 505 entrevistes telefòniques realitzades entre el 21 i el 27 de gener. Segons la mateixa, el PP tornaria a fregar la majoria absoluta, amb la següent distribució: entre 12-13 regidors per al PP, entre 4-6 al PSPV-PSOE; entre 3-5 a Compromís; entre 3-4 a Guanyem; i podrien entrar amb 1 regidor cadascú les formacions Ciutadans, EUPV i Els Verds. El sondeig es va fer abans d’anunciar el pacte de Més Gandia, i en les preguntes s’equipara a Guanyem Gandia (d’Eloi Pomar) amb Podem, tot i que no es tracta dels mateixos partits.

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar