inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

Sant Pere vol ser un parc

El parc de Sant Pere, a Gandia, ha estat un símbol de resistència de la ciutadania contra un projecte de remodelació integral del Govern local que no acabava de convéncer, perquè desnaturalitzava la seua essència de zona verda. Tot i que el PP ha anat fent concessions des de la proposta de fa un any, llevant alguns elements polèmics que abaratiren el pressupost, els fets es van precipitar quan un grup de manifestants impedia des del dia 9 l'inici de les obres. Després d'una setmana de protestes, el Govern i Salvem negociaran el dia 24 com millorar el recinte.

Josep Camacho 17/03/2015

 
Una de les portes del parc de Sant Pere dissabte passat, quan es va reobrir després d’una setmana de protestes. / J.C.

Si el Govern de Gandia compleix amb la seua paraula, el parc de Sant Pere continuarà sent una zona verda. Davant la dimensió que va prendre el conflicte veïnal, amb el ‘tancament’ i les protestes de la plataforma Salvem el Parc al llarg de tota la setmana passada, el president de la Junta de Districte de Roís de Corella, Guillermo Barber, i el regidor d’Urbanisme, Toni Abad, van eixir divendres passat en roda de premsa per anunciar dos modificacions substancials del projecte.

La primera és que se suprimeix del projecte el formigó en els accessos i en els vials del parc i se substitueix per sorra compactada. Pel que fa a les voreres, es reformaran, però en cap cas ampliaran la seua superfície. La següent novetat és que, gràcies a les gestions del Govern local, la reforma la pagarà íntegrament la Diputació de València, amb un pressupost de 230.000 euros. La resta del projecte es manté igual, és a dir, hi haurà zona de gimnàstica per a majors, jocs infantils, obertura de dos noves portes als carrers Molló i Escultor Damià Forment, reparació i millora dels lavabos públics, canvi de fanals, retirada del skate park, i tot això, asseguren des del Govern, mantenint l’arbreda actual.

Fins al mateix divendres, Salvem i el Govern van mantindre les espases en alt. Des de dijous, s’havia obert una de les tres portes. Els activistes van donar una “treva” al “tancament” promogut des de dilluns, però divendres al migdia el parc era desallotjat per la Policia Local. Els manifestants acataren l’ordre de forma pacífica, però assegurant que estarien vigilants. Així doncs, la setmana va acabar com va començar, amb el parc tancat al públic a l’espera que comencen les obres, d’acord amb este nou pla.

El president de Salvem el Parc, Luis Escobar, es va felicitar per la solució de la sorra compactada, però continua demanant, en qualsevol cas, la convocatòria d’una Junta de Districte perquè els veïns coneguen el projecte definitiu. De fet dijous Salvem va registrar més de 600 signatures en este sentit arreplegades durant els dies de protesta a les portes del recinte.

  
Infografia de la darrera versió del projecte. A la dreta, La Policia vigila l’accés durant el conflicte. / Foto: M. Macoavi

El formigonat sempre ha estat sobre la taula, i mai millor dit també el passat dimarts dia 10, en la reunió d’urgència que va mantindre a la vesprada l’alcalde, Arturo Torró, amb els presidents d’escala, on també van estar presents dos membres de Salvem Parc i el president de FedaVeïns, Paco Escrivà, estos últims amb veu però sense vot. Allà es van mostrar quatre tipus de rajoles per al paviment que ara serà de sorra compactada, amb un tractament igual al de la plaça dels Llauradors, en Beniopa.

Pel que fa al pressupost, este ha anat reduint-se. Dels 700.000 euros que costava la proposta inicial (on s’incloïa trencadís per als vials i un quiosc a la plaça central) fins als 148.000 euros de la penúltima versió. Esta última actuació costarà 230.000 euros. Primer es va incloure en el Pla Confiança, després es va intentar amb el Pla de Vials, i finalment serà la Diputació la que finance la millora i enjardinament.Toni Abad va reconéixer que el projecte “ha canviat amb el temps, consultant les preferències dels veïns; no té res a veure el projecte actual amb el de fa un any”.

El passat dissabte, 7 de març, en una manifestació convocada per Salvem el Parc, més de 300 persones marxaren pel passeig de les Germanies, entre el recinte i la Casa de la Cultura, amb lemes com “Més manteniment i menys ciment” o “El parc de Sant Pere no es toca”. Tot i que havia fet perolades i concentracions, Salvem mai havia tingut tant de poder de convocatòria com eixe dia.

Era la prova evident que creixia el malestar veïnal, d’una banda per les qüestions tècniques del projecte en si, i de l’altra per l’escassa participació ciutadana que el PP havia donat per a explicar i debatre el mateix. Durant gran part del procés de discussió, el Govern local va restar legitimitat a l’associació Salvem, creada fa just un any, quan es va anunciar la reforma. L’alcalde va considerar que cinc presidents d’escala, triats a dit entre els edificis dels voltants, tenien la legitimitat suficient per a constituir una comissió de seguiment del projecte.

En canvi, Salvem sí que rebia el suport de la majoria de partits polítics de la ciutat, llevat del PP, que el passat 19 de febrer es van comprometre a no fer una remodelació tan ambiciosa, sense ni alterar la peculiar fesomia del recinte, que té muntanyetes, una xicoteta pinada i un llac amb nenúfars.

La manifestació de dissabte, però, sembla que va esgotar la paciència de Torró. Vint-i-quatre hores després, uns operaris municipals començàven a llevar papereres i bancs, preparatius per a l’inici imminent de les obres. La notícia va córrer com la pólvora. L’ajuntament tancava les portes, però els activistes decidien organitzar-se per torns perquè sempre hi haguera gent dins, i impedir-ne els treballs. La nit de dilluns passaren la nit allà. Dimarts va ser el dia més intens: al matí els manifestants negaren de nou l’entrada dels operaris al parc; a la vesprada la majoria dels presidents d’escala votaven a favor del projecte en la reunió convocada per Torró, però Salvem mantenia les seues demandes; a poqueta nit La Raíz oferia un concert com a mostra de suport als activistes.

Dimecres el visitaven els diputats Oltra i Blanco i desafiaven a Torró botant la tanca. El Govern ordenava tallar la llum i l’aigua. Dijous s’anunciava que la voluntat era ajornar les obres, cosa que va permetre obrir una de les tres portes. Divendres, per fi, s’arribava a un principi d’acord que posava fi a la mobilització. Torró demanava a Milvaques que actuara de mitjancera entre les parts. El parc es va reobrir dissabte. El dia 24 de març el Govern i Salvem s’asseuran per a concretar com s’ha de millorar el recinte. “Ha triomfat la democràcia participativa”, opina Luis Escobar, de Salvem.

   
   
  

UNA SETMANA DE PROTESTES
ha deixat un seguici d’imatges, algunes fins i tot còmiques. 1. Cantó per on veïns i visitants accedien al parc. 2. Manifestants ‘tancats’ dins, dilluns dia 9. 3. Un activista s’adreça al regidor del PP Guillermo Barber, a primera hora del matí. 4. Dos manifestants es pasen un cafè. 5. La diputada Mònica Oltra (Compromís) bota la tanca, dimecres dia 11. 6. Els diputats Blanco i Barceló (EUPV), que també botaren, junt amb Nahuel González, d’EUPV Gandia, i Luis Escobar, de Salvem el Parc. 7. Concert de La Raíz, la nit del 10. 8. Xiquets escolten tocar la guitarra a la porta del carrer Sant Pere. / Fotos: Manolo Macoavi (1, 2, 3, 4), Salvem el Parc (7, 8), Josep Camacho (5,6).

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar