inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

Els pobles assumeixen reformes de col·legis que no fa el Consell

Dimecres passat va començar el curs en Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i FP. Un avançament decretat per la Conselleria d'Educació, que d'una banda ha perjudicat al turisme interior perquè ha acurtat la temporada alta, i d'altra ha obligat a moltes famílies a avançar les seues compres i preparatius. Malgrat les reivindicacions històriques pel que fa a les infraestructures educatives, un any més molts municipis han assumit un manteniment que realment correspon a la Generalitat.

Josep Camacho 03/09/2014

 
Primer dia de curs al CEIP Cervantes, a Gandia. L’Ajuntament avançarà 2,5 milions d’euros del Pla Confiança per a reformar-lo. / J. C.

Comença un curs escolar amb menys tensió social que anys anteriors, pero novament condicionat per les dificultats de tresoreria de la Generalitat. Enguany els 736.000 escolars de tot el territori valencià que entraren dimecres a les aules tindran entre sis i set mil professors menys. D’altra banda, demanar una beca per a llibre de text a la Conselleria d’Educació és missió impossible, perquè estan suprimides mentre que no es pose al dia amb les que adeuta a les famílies d’anys anteriors. El Consell també ha retallat les de menjador i transport.

La titular d’Educació, Maria José Català, ha encomanat per a abans de 2015 la construcció de 14 nous centres educatius en tota la Comunitat Valenciana que permetran eliminar ‘barracots’. Ara bé, en eixe pla no figura cap centre de la Safor. La principal inversió ja se la va dur Gandia el curs passat amb el CEIP Sant Francesc de Borja, on la Generalitat va invertir 4 milions d’euros. Estes despeses deixen poc de marge per a realitzar obres de millora en les infraestructures educatives, més enllà de les actuacions urgents perquè no es tornen a produir casos com l’enfonsament del sòl del col·legi de Santa Pola, en gener de 2013.

El Pla de Revisió d’Infraestructures Educatives (PRIE) ha destinat entre gener de 2013 i agost de 2014 quatre milions en 111 obres. A la Safor s’ha actuat a la Font d’en Carròs, Gandia (IES Maria Enríquez i Ausiàs March), Oliva (CEIP Lluís Vives), Piles, Simat, i l’IES Jaume II de Tavernes de la Valldigna. Amb tot, els ajuntaments, especialment els governats pel PP, han sortit al ‘rescat’ de Català, i han assumit moltes d’eixes reparacions o reformes.

A la comarca el cas més paradigmàtic és Gandia, on el Govern local, del PP, continua assumint unes obres que van més enllà de reparar aquella aixeta que es trenca o un clot en el pati, i que tenen més a vore amb el pas del temps i defectes de construcció. L’ajuntament té encomanades estes i altres tasques a l’empresa ‘tutora’ Gomuñoz, qui, a diferència de la legislatura anterior on cada centre tenia assignada una partida, va supervisant-los i actua segons les necessitats de cada col·legi. Al mateix temps, també fa servir operaris del Pla d’Ocupació Local.

L’any 2013 es van adecentar la majoria dels col·legis públics, així com l’institut Ausiàs March. Enguany els treballs s’han centrat en els instituts Tirant lo Blanc i Maria Enríquez. A grans trets, en el Tirant es va habilitar una rotonda que ja permet girar al bus escolar, s’han reparat clivells, s’han repintat les pistes esportives i s’està retirant la coberta d’amiant de la porxada d’entrada. En el Maria Enríquez s’està remodelant la façana, el pati i es vol modernitzar la sala d’actes, millorant les butaques.

Però la gran aposta del Govern de Torró és la restauració integral del CP Cervantes, una reforma valorada en 2,5 milions d’euros, encara pendent d’adjudicar. El projecte l’ha redactat precissament el pare d’un alumne, que és arquitecte. Els treballs no obligaran a desplaçar a l’alumnat perquè s’instal·laran aules prefabricades al pati mentre duren les obres. La previsió és començar les obres al mes de novembre perquè estiguen acabades a finals d’este curs.

La reforma està finançada per la Conselleria íntegrament a través del Pla Confiança. El problema, critica l’oposició, és que serà l’Ajuntament qui avance els diners i, donada la situació econòmica de la Generalitat, ni socialistes ni nacionalistes es fien que el president Fabra tornarà eixos diners.

A la Safor, Xeraco també ha pres la iniciativa i ha construït a càrrec de l’ajuntament uns nous excusats infantils al CEIP Joanot Martorell, mentre que la Generalitat s’ha encarregat amb 20.000 euros de substituir una coberta de fibrocement a l’edifici més vell, que es va construir l’any 1955. En canvi, Piles, la Font d’en Carròs i Palmera esperen des de fa anys nous col·legis, i el de Simat de la Valldigna la substitució del sostre, que es va enfonsar fa dos anys.

  
A l'esquerra, l'alcalde de Xeraco, Francesc Serralta, visita les obres al col·legi Joanot Martorell. A la dreta, el col·legi Francesc Carròs, de la Font d'en Carròs. / SG.

Pel que fa a altres qüestions, el curs ha començat una setmana abans que a la resta d’autonomies. L’avançament tindrà “efectes negatius per al sistema educatiu”, denuncia el sindicat STE-PV. D’una banda, el professorat interí i provisional ha hagut de fer “precipitadament” gestions burocràtiques que els ha impedit, diuen, “preparar el curs en condicions”.

D’altra banda, el sindicat recorda que ja comença a implantar-se la polèmica “llei Wert”, la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomqe), en 1r, 3r i 5è de Primària i en la FP Bàsica. “Una implantació també precipitada perquè fins juliol no es va publicar el currículum de Primària, a més, la Conselleria va decidir unilateralment modificar els temps de les sessions i passar-los a 45 minuts en tots els cursos de Primària. D’esta manera, el professorat ha hagut de fer un esforç per adapatar tots els currículums als nous temps en menys d’un mes d’antel·lació”.

Per tot això, el sindicat anima a que continuen les “mobilitzacions” durant el pròxim curs i ja ha organitzat un calendari de protestes.

 
CP Roís de Corella, a Gandia, que este curs assumeix l'alumnat del desaparegut col·legi Josep Camarena. / SG.

A Gandia van començar el curs 10.022 alumnes, dels quals 707 són xiquets de 3 anys, de nou ingrés. La matrícula és semblant a l’any passat, i continua la tendència a la baixa d’escolars d’origen immigrant. La Regidoria d’Educació que dirigeix Marta Cháfer ha convocat beques per a llibres de text (55.000 euros) i de menjador, estes amb un fons de 175.000 euros, dels quals es poden beneficiar alumnes matriculats en centres públics i concertats de la ciutat.

UNA MITJANA DE 716 EUROS DE DESPESA PER ALUMNE, 50 MÉS QUE 2013

Les famílies de la Comunitat Valenciana amb fills en edat escolar gastaran una mitjana de 716 euros per cada xiquet per a l’inici de les classes entre llibres, uniformes i material escolar. La xifra suposa un 6,3% més que l’any passat, quan la despesa mitjana va ser de 673 euros. Així ho indica un informe confeccionat per l’associació de mestresses de casa i consumidors Tyrius. L’etapa més cara és la Secundària, que suposa una despesa de 899 euros per xiqueta, i la més barata la infantil, amb 421 euros.

Per conceptes, la despesa mitjana d’uniformes és de 287 euros en Infantil, 346 euros en Primària, i 416 euros en Secundària i Batxillerat. En llibres, la despesa serà de 237 euros (Primària), 296 euros (ESO) i 245 euros en Batxillerat. En material escolar les famílies invertiran 139 euros en Primària i 167 euros en Batxillerat. Les associacions de consumidors i les AMPA aposten per fomentar la reutilització dels productes més cars, acudir als bancs de llibres (els de Primària serviran igualment durant els pròxims 6 anys), i comparar preus en les botigues. A Gandia, la Regidoria de Comerç i la Federació de Comerciants animen a preparar la tornada al col·legi en el xicotet comerç urbà, a través d’una nova campanya de dinamització comercial.

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar