inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

Gandia, una política de jutjat de guàrdia

En els pròxims mesos, els jutjats tindran l’última paraula en molts casos que afecten a la gestió de Gandia, tant d’esta legislatura com de l’anterior. La falta de diàleg i el clima de crispació política que es viu en l’Ajuntament, i que fins i tot arriba a les amenaces personals entre regidors de l’oposició i membres del Govern, han fet que el recurs als tribunals haja estat a l’ordre del dia. D’altra banda, la por dels polítics a ser imputats, amb la connotació que això suposa tant mediàticament com per no repetir en les llistes electorals de 2015, fa que la temperatura puge encara més graus. La política a Gandia es viu a colp de revenges i demandes.

Josep Camacho 20/11/2014

  
A l'esquerra, els regidors socialistes Vicent Mascarell i Orengo (Foto: J.C.). A la dreta, l’alcalde Torró i el regidor d’Hisenda, Guillermo Barber (Foto: Juanjo Peret).

A l’Ajuntament de Gandia, la ‘vendetta’ del PP en forma de retraure aspectes foscos de l’anterior legislatura, on va governar el PSOE i la PdG de Fernando Mut, ha sigut la tònica dominant davant de les denúncies que han presentat els socialistes sobre altres aspectes, també irregulars i pressumptament delictius, d’estos tres anys que els populars porten en el Govern local. En moltes ocasions les polèmiques han acabat en els tribunals, on s’han personat per una banda el Govern, recolzats i finançats pels servicis jurídics municipals, i el principal afectat, el PSPV-PSOE.

Compromís no està personat en cap causa “primer, perquè no som partidaris de judicialitzar la vida política, i segon perquè estos recursos, sobretot després de la pujada de taxes de Gallardón, tenen unes despeses econòmiques que el nostre partit no es pot permetre”, explica el regidor Facund Puig.

Sense entrar en l’Operació Púnica, on Alejandro de Pedro –l’empresari que va contractar servicis municipals amb l’alcalde Torró– continua des de fa un mes com la resta de detinguts en presó preventiva i a l’espera del judici, els assumptes locals que estan en tela de judici són diversos, i es centren en l’estat dels les arques municipals, conflictes laborals derivats de les primeres decisions que va mamprendre el PP –com ara tancar Gandia Televisió, paralitzar l’Innova, privatitzar les ‘escoletes’, llevar l’escultura del 25 d’Abril, el reten– o demandes per injúries o calumnies, fruit de l’encreuament d’acusacions entre uns i altres.

 
 

Les opinions sobre la depuració dels càrrecs públics són diferents. Mentre que Torró és partidari de demanar totes les responsabilitats, incloses les penals, als gestors d’anteriors corporacions (deu ser l’únic alcalde d’Espanya que ha gastat milers de diners públics a perseguir judicialment el seu antecessor), l’exalcalde socialista José Manuel Orengo valora la tasca dels jutges, però considera que a qui li toca solucionar el problema “és a la política”.

Les acusacions no s’han quedat en el paper oficial del jutjat, sinó que els excessos verbals han assolit límits mai vistos en la democràcia gandiana: Si Torró va comparar l’Innova amb el Cas Malaya de Marbella, el qualificatiu de “mafiós” ha sigut el més suau que li ha dedicat l’oposició a l’alcalde del PP.

Allò ben cert és que, fins ara, l’únic condemnat per estos improperis és l’actual portaveu socialista, Vicent Mascarell, per dos enfrontaments dialèctics diferents amb el gerent de l’empresa IPG, Gonzalo Morant; el passat octubre, imposant-li el jutge una multa de 100 euros, i en juliol de 2013, quan Morant va ser absolt de les faltes de coaccions, amenaces i injúries.

L’Audiència Provincial també ha absolt Orengo per dir-li “mafiós” a Torró, en entendre el jutge que eixe adjectiu utilitzat en la refrega política no té trascendència penal, però el 'número 3' del PSPV-PSOE no ha pogut desfer-se de dos imputacions per les quals ha anat a declarar: per l’Espai Innova i pels crèdits bancaris. D’altra banda, Torró també va estar imputat (entenent el concepte com a citació a declarar) quan va explicar davant el jutge acompanyat pel regidor de Cultura, Vicent Gregori, perquè va traslladar l’escultura 25 d’Abril, un assumpte que finalment es va arxivar.

Al remat, l’únic polític que ha dimitit ha sigut Fernando Mut, del seu càrrec de coordinador de Ciutadans València, tot i que continua com a militant.

Paral·lelament, el regidor d’Hisenda, Guillermo Barber, no ha parat de traure factures de l’anterior legislatura per a reforçar la idea de que els socialistes gastaven a mans plenes, especialment de dinars. Les que més han prosperat foren les d’UGT, denunciades al Tribunal de Comptes en desembre de 2013, fins que Torró, a mitjans d’este octubre, la va retirar per no encausar a Barber, tot i que el cas continua obert d’ofici.

Dins de l’Ajuntament està en curs la comissió d’investigació sobre el Creuer dels Borja, però es retarda l'altra sobre la compra de la galeria comercial situada junt a l’hotel Gandia Palace.

UN ALCALDE DE COMPROMÍS, TAMBÉ IMPUTAT

El veterà alcalde de Guardamar de la Safor, Pep Martínez, de Compromís, està imputat en un cas de prevaricació urbanística. El Jutjat d’Instrucció Nº 2 de Gandia va admetre a tràmit una querella contra Martínez i contra l’enginyer municipal Rafael Femenía, presentada per la propietària d’una finca rústica afectada per la reparcel·lació forçosa d’un polígon industrial, convertida en sòl urbanitzable l’any 2007, que posteriorment quedà paralitzat per la crisi.

El jutge els imputa els presumptes delictes de prevaricació, falsedat i estafa.Tots dos van declarar el 8 d’octubre. Martínez va descarregar la responsabilitat en els tècnics. El jutge decidirà si segueix endavant amb les diligències, o bé opta per arxivar el cas. L’executiva comarcal de Compromís li ha obert un expedient, encara no resolt.

 

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar