inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

L’Estat garanteix les obres de Gallinera i l’accés al nou hospital

Els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2015, que encara ha d'aprovar el Congrés dels Diputats, destinen a la Safor tres grans partides: el primer tram de l'accés sud al Port de Gandia, el dragat del Port de Gandia, i continuar amb les obres per al drenatge de la Rambla Gallinera, al terme d'Oliva. Les previsions del Govern de Rajoy, pel contrari, no passen per complir amb les reivindicacions històriques com el pla del riu Vaca, l'enllaç entre la N-332 i l'AP-7 que pretenia alleugerir el trànsit al sud d'Oliva, o el tren Gandia-Oliva-Dénia.

Josep Camacho 17/10/2014

 
Zona junt a la rotonda de Bellreguard des d’on partirà la carretera que connectarà la N-332 amb el Port de Gandia. / J.C.

Els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a l’any 2015 només contemplen com a grans inversions a la Safor l’accés al futur hospital comarcal i culminar el pla contra riuades d’Oliva. La resta de projectes pendents, com ara el pla d’inundacions en el riu Vaca, rondes de circumval·lació i ampliacions de carreteres, o el tren Gandia-Dénia, es deixen per a temps millors.

A la ciutat de Gandia, l’Estat destinarà un import de 9,5 milions d’euros. D’esta quantitat, 4 milions per a l’accés sud al port; una carretera paralitzada des de fa anys i que té un pressupost global de 31 milions d’euros. La partida permetrà executar l’enllaç entre la rotonda de la carretera N-332 a Bellreguard i el futur hospital, que es construeix al polígon de Sanxo Llop. S’han consignat més anualitats: 3 milions en 2016; 3,7 milions el 2017; i 8 milions més en 2018.

Altres 5 milions d'euros s’invertiran en el dragatge del Port de Gandia, especialment en el canal d’entrada. També hi ha consignats 8 milions d’euros per al desdoblament de l’A-38 en el seu tram entre Favara i Cullera, així com els 1,3 milions d’euros per a la supressió del pas a nivell de Xeresa a la via del tren de rodalies. D’altra banda, la duplicació de la variant de la carretera N-332 al seu pas per Gandia compta amb una testimonial quantitat de 5.000 euros.

L’alcalde de Gandia, Arturo Torró, va comparéixer en roda de premsa amb el coordinador del Govern local, Víctor Soler, per mostrar la seua satisfacció per la inversió de l’Estat a la ciutat, que va atribuir a “la pressió política, la insistència i els viatges a Madrid per aconseguir un major pes específic de la ciutat en els PGE”. A Oliva, la principal inversió se l’emporta el pla contra inundacions a la Rambla de la Gallinera, amb 11,8 milions d’euros que disposarà l’empresa pública Acuamed per acabar la presa que es construeix entre els termes de l’Atzúbia i Oliva. L’obra, que està valorada en 54 milions, té una altra partida prevista per al 2016 d’11,1 milions d’euros.

  
Obres de la presa de laminació entre l’Atzúbia i Oliva, que executa Torrescámara.A la dreta, tram final de la canalització de la Rambla Gallinera. / S.G.

El tan reivindicat Tren Gandia-Oliva-Dénia apareix amb una simbòlica quantitat de 430.000 euros en l’epígraf d’estudis tècnics. L’any passat es ‘van pescar’ 100.000 euros per a un estudi ambiental. La gran promesa dels darrers 20 anys, que mai s’ha complit, es va transformar l’any 2011 en el macroprojecte anomenat “Tren de la Costa”, la unió ferroviària entre València i Alacant passant pels municipis de la franja litoral, una ambiciosa línia valorada en més de 1.300 milions d’euros.

No hi ha, però, ni un euro consignat per al pla contra les inundacions al riu Vaca, pressupostat en 40 milions d’euros i que permetria reduir el risc d’inundacions en els municipis de Tavernes, Simat, Benifairó de la Valldigna i Xeraco. Estava adjudicat per l’anterior Govern de Zapatero, però l’Executiu de Rajoy l’ha aparcat.

I descartada ja la ronda de circumval·lació al seu pas pels municipis al sud de Gandia (A-38), amb la promesa que l’AP-7 serà gratuïta en l’any 2019, tampoc no hi ha diners per a l’enllaç entre la N-332 i l’AP-7 que mentrestant pretenia alleugerir el trànsit al sud d’Oliva, ni per a la ampliació de la N-332 entre Tavernes de la Valldigna i Favara, ni per a la ronda de Xeraco.

En la Comunitat Valenciana, el Govern de Mariano Rajoy destina en estos pressupostos 86 euros menys per habitant que la mitjana autonòmica i 428 milions menys en inversions que la mitjana de la resta d’autonomies. Tot i que s’incrementa un 27% respecte a a 2014, és el 6,9% de les inversions, malgrat que la població de la C. Valenciana i el PIB representen més del 10% del total espanyol. El Govern ha deixat a la C. Valenciana la sisena per la cua de tota Espanya en inversió per habitant.

 
Visita del diputat en el Congrés per Compromís Joan Baldoví a la Cova del Bolomor, acompanyat per l’alcalde de Tavernes de la Valldigna, Jordi Juan, el director de les excavacions, Josep Fernández i el regidor Perfecto Benavent. Baldoví presentarà una esmena als PGE per a demanar més inversions de l’Estat per al jaciment. / S.G.

‘MENYSPREU’ DE RAJOY CAP A LA SAFOR, SEGONS EL PSPV-PSOE I COMPROMÍS

Tant el PSPV-PSOE de la Safor-Valldigna han Compromís amb denunciat la “discriminació” que suposen els PGE de 2015 cap a la comarca. La secretària general comarcal, Tere Reig, va manifestar que els comptes “demostren que el PP de Rajoy ‘passa’ dels valencians, i sobretot dels saforencs”. Per als socialistes, el “ninguneig” dels populars amb la Safor és ja “insuportable”, donat que “continuen sense posar cap solució als problemes que pateixen veïns i empresaris de la comarca i del territori valencià: la connexió ferroviària entre Gandia i Dénia i els problemes ocasionats pel pas de la N-332 des de Bellreguard fins a Oliva”.

Especialment bel·ligerant va ser Compromís per Oliva, qui va criticar a través d’un comunicat el “menyspreu” cap a la ciutat. “Tant els governs de Zapatero com el de Rajoy sempre ens han donat excuses de mal pagador. Ni tan sols s’han dignat a establir mesures compensatòries que minimitzen el problema del pas de vehicles per dins del nucli urbà i això que el ple ho ha demanat per activa i per passiva en nombroses ocasions”, afegiren els nacionalistes.

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar