inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

La pesca amb rall, un art genuïnament valencià recuperat a Oliva

Llisses, dorades, algun llobarro... Són espècies que es poden capturar amb la pesca amb rall, una tènica utilitzada des de l'època musulmana. La modalitat consistix a llançar una xarxa circular, el rall, prop de la vora, en llocs de poca fondària, i arreplegar després les captures amb una corda que té l'art en el perímetre i que, en estirar-se, forma una bossa al voltant dels peixos. L'associació 'Oliva en un rall' promou tant la pràctica com la seua difusió. La millor època del rall comença al setembre.

Josep Camacho 20/08/2014

 
Un xiquet practica amb el rall en Pau-Pi, en un dels tallers organitzats per l’associació ‘Oliva en un Rall’. / Foto: Lidia Mollà.

La pesca amb rall és sostenible i molt selectiva, amb un impacte mediambiental escàs, atés que la mateixa dificultat de vore i tapar els peixos fa que el percentatge de captures siga reduït. Fins i tot les captures es poden tornar a la mar després, perquè es tracta d’una tècnica sense mort. A més les dimensions de la malla eviten capturar exemplars menuts.

El rall es pot practicar a qualsevol hora de sol a sol, sempre que es tinga llicència i siga un ús recreatiu. En els darrers anys, la pesca amb rall es trobava en perill de desaparició imminent per diverses circumstàncies, entre altres la falta de noves generacions de pescadors i la impossibilitat d’obtenció de més llicències. A la Safor, l’associació ‘Oliva en un rall’ reuneix a gran part d’estos aficionats, que aprofiten la jornada per a fer esport de forma relaxada a la vora de la mar. “La pràctica no interfereix amb els banyistes, perquè on hi ha banyistes no sol haver peix, per això busquem zones verges del muntanyar d’Oliva”, comenta el secretari de l’associació, Antonio Grimaltos. Setembre és la millor època de pesca, i entre desembre i febrer hi ha una veda per a la reproducció.

  
 Imatges del taller per a xiquets del passat 13 d’agost. / Fotos: Lidia Mollà.

El passat dimecres, 13 d’agost, l’associació va organitzar a les platges de Pau-Pi i la Mitja Galta la primera d’unes jornades d’aprenentatge que ha programat per a donar a conéixer entre els més menuts esta tècnica genuïnament valenciana. L’experiència va ser molt gratificant per als 26 xiquets participants. Les pròximes jornades seran els dies dimecres 20 i diumenge 24 d’agost. Les inscripcions, dirigides a menors de 15 anys, són gratuïtes i es poden formalitzar al Casal Jove pels matins, al telèfon 96 285 17 35.

 
Visita a Oliva del conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, José Císcar, el passat 4 d’agost. L’associació va nomenar socis d’honor a Císcar i a la directora general de Pesca, Marta Valsangiacomo.

D’altra banda, el 4 d’agost els membres de l’associació van rebre al vicepresident del Consell i conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, José Císcar, qui es va interessar per esta modalitat, al mateix temps que va presentar les jornades. El Consell va aprovar el 2011 una nova normativa dirigida a recuperar esta activitat i facilitar la seua pràctica, afavorint així la concessió de noves llicències. L’anterior regulació, de 1984, era molt restrictiva i limitava el rall als membres de les confraries de pescadors.

El nou reglament autonòmic ha permés en el territori valencià la tramitació de més de 3.300 noves llicències durant els últims tres anys, un exemple de la seua vitalitat. Cal destacar que la Generalitat, per a garantir l’adequada protecció dels recursos pesquers, exigeix la corresponent llicència i l’adhesió a alguna de les 40 associacions existents a la Comunitat Valenciana, el que els atorga a estes entitats un paper imprescindible i representa la millor manera de assegurar una pràctica controlada i sostenible.

Encara que hi ha diferències, la pesca amb rall es du a terme en llocs dispars per tot el món, fruit de l’exportació d’esta tècnica per part d’emigrants valencians al llarg dels segles, com ara l’Equador, Florida (als Estats Units d’Amèrica), Cuba i zones d’Àfrica i Àsia.

 
Joaquín Fuster, José Molla i Toni Cots.

‘OLIVA EN UN RALL’, 140 SOCIS APASSIONATS PER ESTE MÈTODE DE PESCA

L’associació ‘Oliva en un rall’ es va fundar el 6 de juliol de 2011. Uns mesos abans, el 20 de maig, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, aleshores dirigida per Maritina Hernández, publicava el decret pel qual es regula la pesca amb este art tradicional a les aigües interiors del territori valencià.

Des d’aleshores, el president de l’associació és Vicente Mena, i els vicepresidents Jose Mollá i Toni Cots. L’entitat té com a secretari a Antonio Grimaltos, Vicente Martínez de tresorer i són vocals Joaquín Fuster, Salvador Cotaina i Vicente Morera.

Actualment compta amb 140 socis, i entre els seus objectius està organitzar activitats per a la difusió i la pràctica d’este art. La majoria dels seus integrants són jubilats, però cada vegada persones de menor edat s’interessen per esta modalitat, que a més els permet caminar i fer esport. L’associació té una pàgina en internet on pengen continguts sobre la pesca amb rall i totes les seues novetats; olivaenunrall.com.

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar