inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

Pacte de l’esquerra per l’Auir

La platja verge de l'Auir, a Gandia, serà un parc natural protegit si el PP perd l'alcaldia en 2015. El passat dilluns, 7 d'abril, representants locals de PSPV-PSOE, Compromís, EUPV, ERPV i Els Verds signaren el "Compromís polític 2015 per a la protecció de l'entorn de l'Auir i la seua devesa". Les formacions polítiques signants es comprometen, posat que algun dels grups accedisca al Govern local després de les pròximes municipals, a declarar l'Auir i la devesa com a sòl no urbanitzable protegit. L'exposició dels projectes presentats al concurs d'idees estarà oberta fins el 26 d'abril.

Josep Camacho 16/04/2014

 
Representants locals dels partits signen el document a la plaça Major, front a l’Ajuntament.  / J.C.

Representants a Gandia del PSPV- PSOE (José Manuel Orengo), Compromís (Laura Morant) , EUPV (Nahuel González) , ERPV (Josepa Costa) i Els Verds (Joan Francesc Peris) signaren el passat dilluns, 7 d’abril, a la plaça Major, davant l’Ajuntament, el “Compromís polític 2015 per a la protecció de l’entorn de l’Auir i la seua devesa”.

Es tracta d’un document pel qual estes formacions polítiques manifesten la seua voluntat de “requalificar esta zona com a sòl no urbanitzable protegit i instar la Generalitat a declarar parc natural, en el cas que algun dels grups accedisca al Govern de Gandia passades les eleccions municipals de 2015”.

D’acord amb este pacte, els partits d’esquerra es comprometen a portar en els seus respectius programes electorals “la proposta clara de protegir i conservar l’entorn de la platja de l’Auir i la devesa de futures construccions que perjudiquen el seu valuós ecosistema”. En 2011 els partits contraris a urbanitzar l’Auir van sumar més vots que el PP, que va obtindre la majoria absoluta.
Va ser la plataforma ciutadana Salvem l’Auir qui va decidir en assemblea proposar a tots els partits polítics que adoptaren esta mesura, cosa que han ratificat tots, llevat del PP, al Govern local.

 
Juan José Moragues i Cristina Narbona, en l’Auir. / S.G.

L’escenificació d’este pacte és, a més, una reacció als intents del Govern de Gandia per urbanitzar esta platja. L’Ajuntament va convocar l’any passat un concurs d’idees dotat amb 54.000 euros en premis, al qual s’han presentat 11 avantprojectes amb habitatges i resorts turístics. L’exposició en la qual els ciutadans, segons es va comprometre l’alcalde Torró, podran votar “el projecte que més els hi agrade” estarà oberta fins el 26 d’abril a la Casa de la Cultura.

Després de la signatura, en el torn de valoracions, Orengo va denunciar “l’intent d’agressió urbanística de l’alcalde de Gandia, Arturo Torró, sobre l’Auir, que pensem que té interessos econòmics amagats darrere”.

Joan Francec Peris va recordar que este és “un compromís històric d’Els Verds”. Peris va afegir que si no es va protegir en l’època en que va governar l’esquerra i Els Verds va ser “pels dubtes que hi havia sobre el pagament d’indemnitzacions als propietaris dels terrenys, encara que avui ja hi ha jurisprudència que diu que no s’ha d’abonar un lucre cessant”. Si més no, recorda Peris, “almenys es va aconseguir que tampoc es promogués cap projecte urbanitzador”.

Laura Morant va assenyalar que “el model d’especulació sobre el territori és el que ens ha portat a esta crisi, i des de Compromís no volem formar part d’això, com sí que fa el Partit Popular”.

Nahuel González va manifestar que es tracta d’un paratge natural “importantíssim”, va recordar que la seua protecció sempre ha estat en els programes electorals d’EUPV i va valorar que es tracte d’una iniciativa a proposta de la plataforma Salvem l’ Auir. Josep Costa no va poder assistir a l’acte de la firma amb la premsa per motius laborals.

Visita de Cristina Narbona
La signatura pràcticament va coincidir amb la visita, el passat divendres, 4 d’abril, de Cristina Narbona, qui va ser ministra de Medi Ambient en el Govern de Zapatero entre 2004 i 2008. Narbona va participar en el cicle de conferències “El valor del medi”, que va organitzar el PSPV-PSOE de Gandia. L’exministra va oferir una xarrada al Palau Ducal, presentada per l’exdirector de la CHX Juan José Moragues. Al marge de la conferència, al matí l’exministra va visitar l’Auir. Els primers intents d’expropiar terrenys per a afectar al domini públic marítim terrestre es van iniciar sota el seu mandat, si bé Rústicas va recórrer i el cas segueix eternitzant als tribunals. En declaracions a la premsa, Narbona va instar el Govern de Gandia a “recapacitar” i no promoure la seua urbanització, “perquè a l’Auir del que s’està parlant és d’especular”.

D’altra banda, recentment s’ha fet públic l’article “L’Auir en el túnel del temps”, on els professors del Campus de Gandia de la UPV Vicent Altur, José Andrés Sanchis i Juan Bautista Tormo alerten que “la desesperació derivada de la crisi no hauria de dur-nos a prendre decisions precipitades sobre aspectes tan transcendentals per al futur”, i consideren que, respecte a esta part del litoral, el PGOU de 1982 estava basat “en una legislació hui ja superada”.

 
Recreació virtual del ‘Pitch & Putt’. / S.G.

LLUM VERDA DE CONSELLERIA AL CAMP DE GOLF DE LA PLATJA

La Conselleria de Medi Ambient va notificar el 3 d’abril a l’Ajuntament de Gandia l’aprovació de la memòria ambiental del “Pla Especial de la Marjal de Gandia”, que inclou l’habilitació d’un camp de golf de tipus Pitch & Putt de 160.000 m2 darrere del Club de Tennis. És l’últim dels documents corresponents a l’avaluació ambiental d’este pla, que va començar a tramitar-se al mes de novembre de 2011. El dictamen manifesta que “s’han salvat les objeccions fonamentals de caràcter ambiental”.
Com a aspectes més importants, es conclou que el camp de golf “no afecta la Xarxa Natura 2000 i resulta compatible amb el règim hidrogeològic de la marjal de la Safor i amb el seu perímetre d’afecció”.

Amb tot, el pla ha d’incorporar les correccions de la Direcció General de Cultura respecte del BIC de l’Alqueria de Duc, els estudis acústics així com una anàlisi sobre les condicions d’inundabilitat i les mesures correctores i preventives. Finalment, per part de la Conselleria se sol·licita l’elaboració d’un estudi d’impacte ambiental concret per al Pitch & Putt. El minicamp de golf costarà 4,5 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament aportaria 3,4 milions. El projecte, amb tot, encara no té un finançament clar i en qualsevol cas no s’executarà durant la present legislatura.

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar