inmo empleo motor otros Haz click aquí para ver la última edición Haz click aquí para suscribirte gratis

Homenatges republicans a Gandia, Oliva, Xeraco, Bellreguard i Tavernes

L'Associació Republicana de la Safor va tancar unes jornades amb un acte al cementeri de Gandia; a Oliva l'Associació Progrés i Solidaritat va homenatjar mestres com Carmen Valero, el PSPV-PSOE valler va recordar la figura de represaliats pel franquisme; i Xeraco i Bellreguard van acollir la presentació de dos llibres.

J.C. 16/04/2014


 
Acte de l'Associació Republicana de la Safor al cementeri de Gandia.  / S.G.

Diverses entitats de la comarca van commemorar l'aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola, un periode que es va estendre des del 14 d'abril de 1931 fins al començament de la Guerra Civil, l'any 36.

A Gandia, la recentment consituïda Associació Republicana de la Safor, que presideix l'hostaler Salvador Sanchis, va celebrar entre el 3 i el 14 d'abril les I Jornades Republicanes, que van cloure el passat dia 14 amb un acte d'homenatge i lectura de poemes al cementeri municipal, on també participaren partits polítics.

  
Intervinents en l'acte de Tavernes.  / Fotos: Francisco Teodoro.

A Tavernes de la Valldigna, dissabte passat a migdia l'agrupació local del PSPV-PSOE va retre un homenatge. L'acte, a la Casa de Cultura, va comptar amb la participació de Pep Císcar, historiador i professor a l’IES Valldigna, Felipe Escrihuela, nét de Felipe Agustí, conegut com "El Roig", qui va ser primer tinent d’alcalde, i Carmen Gómez, néta de Vicent Gómez, qui va ser alcalde valler durant la II República. Gómez i Agustí foren afussellats pel règim franquista acabada la Guerra Civil al cementeri de Paterna.

A Oliva, l'Associació Progrés i Solidaritat va organitzar un acte dissabte, 12 d'abril, al Teatre Olímpia per a retre un homenatge als mestres que exerciren la seua tasca docent. En primer lloc, es va projectar el documental "Las maestras de la República", produït per FETE-UGT i guardonat amb un premi Goya 2014.

 
Homenatge a les mestres de la República al Teatre Olímpia d'Oliva.  / Foto: Salvador Mañó.

Després de la projecció hi hagué una intervenció sobre l'educació republicana a Oliva a càrrec de Joan Morell i es va recordar la figura de Carmen Valero, qui va ser mestra de l'escola de xiquetes n.1 d'Oliva de 1923 fins a 1939 i que és nomenada al documental.

  
Presentació de llibre a Xeraco.   / S.G.

A Xeraco, el 10 d'abril va tindre lloc a la Casa de Cultura la presentació del llibre "La Agonía de la II República: del golpe de Casado al final de la guerra" (Ed. La Xara), una obra d'Eladi Mainar, José M. Santacreu i Robert Llopis. Durant la presentació van intervindre la regidora de Cultura, Sandra Puig, i l'alcalde de Benifairó de la Valldigna, Agustí Pascual. Mainar ja ha publicat nombrosos llibres i articles sobre aspectes militars i de la situació internacional durant la Guerra Civil. El llibre també es va presentar el dia 11 a Tavernes de la Valldigna.

D'altra banda, a Bellreguard, el passat 8 d'abril es va presentar el llibre "Don Paco, mestre de 'chicuelos' i republicà", de Carmen Agulló i Batiste Malonda. L'obra, coeditada pel CEIC Alfons el Vell, rescata la figura d'este mestre afussellat amb la depuració franquista.

Enviar   Imprimir  Añade un comentario a esta noticia

Tu comentario
 
Nombre - Obligatorio
 
Correo electrónico (no se mostrará) - Obligatorio
 


Hover here, then click toolbar to edit content
Política de privacidad | Aviso legal | Contacto | Publicidad
© Media Serviocio Safor, S.L. - Paseo Germanías 3,1-1 - 46702 - Gandia (ESPAÑA) - Tel. 96 296 62 09

invisible escapades pocket indispensable saforguia

Entrar